Zo kan je leer schoonmaken

Je bank, je schoenen, je jasje, je tas; je hebt vast meer leer producten in huis dan je denkt. Leer moet met zorg behandeld en schoon gemaakt worden om de kwaliteit zo lang mogelijk goed te houden. Hiervoor moet je de juiste producten en technieken gebruiken. Libelle heeft hier verschillende tips voor je verzameld, zodat jouw leren meubels en kledingstukken straks langer mooi blijven.

JE LEREN BANK

Gebruik om je leren bank schoon te maken groene zeep. Maak een sopje met wat lauw water en doe daarin een doekje. Zorg ervoor dat het doekje niet te nat is als je de bank gaat afnemen. Knijp het eerst even uit! Neem de bank daarna nog een keer af met schoon water en een scheutje azijn. Als je een hardnekkige vlek hebt zitten, kan je die plek behandelen met een sponsje en puur groen zeep. Neem dat plekje extra af met een lauw, nat doekje. Droog vervolgens de bank af met een oude handdoek.

JE LEREN HANDTASleer tas

Ook je leren handtas kan je schoonmaken met een sopje met groene zeep. Gebruik een borsteltje om het in te wrijven zodat ook de nerven in het leer goed schoon worden. Spoel het vervolgens af met schoon water. Ontvet nu de tas met leder reinigingsbenzine. Om de kleur van je tas te herstellen kan je een kleurtint gebruiken. Dit kan je desnoods meerdere keren doen, maar föhn het leer tussen elke behandeling door droog. Om het af te maken wrijf je wat ledervet in een doek en vet je de hele tas in. Hiermee conserveer je het leer en je tas zal er weer als nieuw uitzien.

JE LEREN JASJE

Zorg er ten eerste voor dat je je leren jasje niet veel in de zon laat liggen. Hierdoor gaat het leer verkleuren en zal het vaker nodig zijn om een behandeling te geven. Als er opgedroogde regenvlekjes op zitten, kan je deze weghalen door de vlekjes over elkaar heen te wrijven. Voor vetvlekken kan je talkpoeder gebruiken. Als je een leren jasje echt wil schoonmaken, kan je hiervoor het beste verdunde babyshampoo gebruiken.

JE LEREN SCHOENENleer schoen

Je houdt je leren schoenen het mooist door ze regelmatig te wisselen en vaak te poetsen. Het is belangrijk dat je leren schoenen niet dagen achter elkaar draagt omdat ze tijd nodig hebben om transpiratievocht kwijt te raken. Door het poetsen blijft het leer van je schoenen soepel en wordt de kleur goed behouden. Wacht niet totdat de neuzen van je schoenen helemaal kaal zijn. Gebruik ook niet te veel schoencrème, daardoor wordt het leer dicht gesmeerd en kan het niet meer ademen. Zorg dat je bij het poetsen altijd een schoenpoetsborstel gebruikt.

 

Voordat je een leer product gaat schoonmaken moet je de techniek uit proberen op een klein stukje. Elk soort leer is verschillend en kan daardoor soms anders reageren op schoonmaak producten.

TIP: WRIJF LEER AF EN TOE IN MET EEN BEETJE VASELINE. HET LEER BLIJFT DAN SOEPEL EN SCHEURTJES ZULLEN MINDER SNEL ONTSTAAN.

Bron: Libelle