Schoenen : Onderhoud en Weetjes.

gala ledervetSchoenen: onderhoud en weetjes
Schoenen heeft iedereen. En zelfs meerdere paren. Maar wat weet je eigenlijk over schoenen? Poets jij je schoenen regelmatig of ‘vergeet’ je dat? En hoe kies je de juiste schoenmaat als je nieuwe schoenen koopt? Tips en weetjes over schoenen!
Schoenen kopen: weetjes
Men verslijt gemiddeld 4,4 paar schoenen per jaar. We shoppen dus aardig wat schoenen op jaarbasis met z’n allen.
Als je schoenen gaat kopen, kun je deze het beste in de namiddag kopen. Je voeten z2015-05-07 11_Fotorijn dan meer opgezet dan ‘s ochtends. Als je ‘s ochtends schoenen koopt, loop je dus het risico om te krappe schoenen aan te schaffen.
Zijn je nieuw aangeschafte schoenen te glad en glijd je voor je gevoel steeds weg? Haal dan een (grof) stuk schuurpapier over de zool en je zult zien dat je direct meer grip hebt met je schoenen.
Schoenen poetsen: tips
Als je je schoenen gaat poetsen doe je er goed aan om je schoenen eerst in te wrijven met een lemmetjeschil. Dit klinkt misschien gek, maar schoensmeer hecht dan beteraan het leder.
Verder helpt het om je lederen schoenen af en toe in te smeren met ledervet . Zo voorkom je barstjes in je leren schoenen!
Als je je lakleren schoenen wilt laten glanzen, wrijf je ze eens in de zoveel tijd in met een u2015-05-07 105_Fotori. Vloeibare Selfhine schoenpoets of een selfshinesponsje helpen ook.
Schoensmeer zelf maken: het kan!
Wil je je eigen schoensmeer maken? Dat doe je door een ei te kloppen en daar het volgende aan toe te voegen: een eetlepel azijn, twee eetlepels bier en een eetlepel roet.
Meng alles goed door elkaar en je schoensmeer is klaar voor gebruik! Je kunt eventueel nog een paar druppels koffie toevoegen voor een extra mooie glans.
Suede schoenen: collonil_mobil_1aparte handleiding
Als je suede schoenen hebt, gaat het onderhoud net even anders dan bij andere schoenen.
Wil je je suede schoenen reinigen? Doe dit dan met stoom, bijvoorbeeld boven de fluitketel. De vlekken kun je er zachtjes uit borstelen.
Zijn je schoenen nat? Zet je suede schoenen dan niet onder de verwarming, maar stop er een prop downloadkrantenpapier of keukenrol in en laat je schoenen drogen.
Om je schoenen te beschermen tegen vocht kun je een speciale spray voor suede schoenen gebruiken. Deze kun je trouwens ook zelf maken: meng in een plantenspuit 15 ml glycerine, 15 ml vruchtenazijn en 70 ml water. Je spray is klaar!

Handig !