Hoe voorkom en behandel je blaren?
Lees de tips over hoe je blaren kunt voorkomen of behandelen in het geval je ze toch mocht krijgen. blaren Wat is een blaar eigenlijk? Een blaar is een holte in of onder de opperhuid, waarin vocht zit. Een veel voorkomende oorzaak van blaren is door extreme verhitting of afkoeling van de huid, maar ook door aanhoudende druk of wrijving op de huid. In het eerste geval spreekt men van een brandblaar, in het tweede geval gewoon van een blaar, soms ook wel drukblaar genoemd.
Hoe ontstaan blaren precies? Drukblaren ontstaan meestal door langdurige of hevige wrijving van de huid. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door slecht zittende kleding tijdens intensieve beweging, of door intensief gebruik van gereedschappen waarbij veel kracht gezet moet worden. In dit laatste geval zal de blaar zich vrijwel altijd in de handen vormen. Het meest komen wellicht blaren op de voeten voor, die veroorzaakt worden door hetzij verkeerd zittende (of nieuwe, niet ingelopen) schoenen, hetzij door een lange wandeling. Warmte en vocht vergroten de kans op blaren. Warmte omdat je voeten opzetten en de schoenen die eerst heerlijk zaten, opeens een (half) maatje te klein zijn geworden. Vocht (zweet of water) omdat dit de huid zachter en stroever maakt. Ook schurende zandkorrels of stof in je sokken zijn veel voorkomende veroorzakers van blaren. Blaren brengen geen gezonheidsrisico’s met zich mee, maar moeten wel behandeld worden. Door de pijn ga je vaak net iets anders lopen waardoor serieuze (spier)blessures kunnen ontstaan. Goede zweet absorberende inlegzolen helpen ook en maken een ietwat te grote shoen beter passend.
Hoe voorkom je blaren? Behandel preventief: Bescherm potentiële probleemgebieden met leukotape of een nonstretch sporttape met een sterke zinkoxide lijm. Houd teennagels kort om te voorkomen dat eventuele scherpe nagelrandjes tegen de aangrenzende tenen zal aanschuren. Schoon en droog: Was sokken regelmatig om gruis en organisch materiaal te verwijderen. Deze onregelmatigheden kunnen op de huid gaan schuren met blaren tot gevolg. Droog ook de voeten en schoenen. Als je vuil in je schoenen hebt, stop dan even en leeg ze. Reguleer vocht: Draag sokken en schoeisel die ademend zijn. Ademende materialen voeren transpiratievocht snel af naar de omgeving waardoor sokken en schoeisel, en daarmee ook de voet, droger aanvoelt dan bij niet-ademende materialen. Dit type materiaal droogt bovendien sneller. Draag de juiste schoen: Neem in de winkel voldoende tijd om je nieuwe schoen uit te kiezen. Voor in de schoen moet voldoende bewegingsruimte voor je tenen zijn en de hiel moet goed gefixeerd zijn. Veter correct: Gebruik de juiste vetermethode om hielslip te voorkomen. Houd je hiel op z’n vetermethode-hielslipplaats. Bij dames schoenen en/of schoenen zonder veters helpt veelal een te plaasten anti-heelsip. Draag naadloze sokken: Naadloze sokken voorkomen mogelijke irritaties doordat de naden (verhogingen in de stof) ontbreken. Loop schoenen goed in: Dit heeft dubbel zin. Enerzijds omdat de schoen zich dan enigzins kan aanpassen aan je voet en wat soepeler wordt, anderzijds omdat je het inlopen als voorbereiding (training) kan zien. Immers, voeten die nooit wandelen krijgen sneller blaren dan voeten die al de nodige kilometers hebben afgelegd. Verzorg je voet: Begin minimaal vier weken voordat je een (lange) tocht gaat maken met het dagelijks behandelen van je voeten met voetverzorgende zalfjes die de huid dikker en steviger maken. Wrijf je voeten vlak voordat je gaat lopen in met vaseline, uierzalf of een goede voet creme .
Het vet houdt vocht tegen waardoor je voeten minder week en minder stroef worden. Matig de hoeveelheid vet of creme voaarl bij warm weer. Het vet kan zweetvoeten dan juist verergeren. Nog een tip: strooi voordat je gaat lopen (en herhaal dit eventueel tijdens het lopen) wat talkpoeder in je schoenen, in je sokken en op je voeten. Talkpoeder neemt vocht op waardoor je minder last hebt van zweetvoeten.
Hoe behandel je een blaar? Mocht je, ondanks alle preventieve maatregelen, toch nog een blaar krijgen, behandel deze dan tijdig. In tegenstelling tot brandblaren mogen drukblaren wel worden doorgeprikt; noodzakelijk is dit echter niet. In het algemeen wordt dit alleen gedaan als de zwelling die het gevolg is van de blaar, overlast veroorzaakt. Wel is het belangrijk dat bij het doorprikken de kans op infecties zo klein mogelijk wordt gehouden. Gebruik daarvoor een steriele naald. Ontsmet de blaar en de omgeving met alcohol, jodium of betadine. Prik in de zijkant van de blaar. Druk er zoveel mogelijk vocht uit met een steriel gaasje of een schone zakdoek. Laat de huid zo goed mogelijk heel. Plak de blaar totslot dakpansgewijs af.
Bij twijfels consulteer altijd een arts of verpleegkundige,